Majka petero djece i autorica jedinstvenog programa za bebe

Moja poduzetnička priča

Ja sam Ivana Štedul, majka 5-ero djece koja je uz obitelj i bez bournouta izgradila uspješnu poduzetničku priču.

Po struci sam diplomirana fizioterapeutkinja i radna terapeutkinja, a po zvanju mama koja voli dugačke šetnje u prirodi, aktivno provedeno vrijeme s djecom i, nadasve, palačinke na sve moguće načine.

Moja poduzetnička priča započela je potpuno slučajno (znaš kako kažu, sve odlične ideje nastale su slučajno J). Da me netko ikada pitao što bih voljela biti kad odrastem, odgovoriti mu: „Ja želim biti poduzetnica“ mi nikada ne bi palo na pamet. No, nikad ne reci nikad!

Priča počinje 2010.-te godine kada sam rodila svog prvog sina Filipa.

Filip je bio beba koja stalno plače i beba koja ima veće izazove s tonusom i samoregulacijom, a ja sam se našla u situaciji da nisam bila sigurna kako mogu pomoći svome djetetu.

darkomares.com
darkomares.com

Vježbe iz moje bilježnice postale su jedinstvene

Budući sam po struci terapeut logično je bilo da znam što i kako bi se trebalo raditi, ali svi ti dobro utabani pravci „što i kako bi se nešto trebalo“ nama uopće nisu pomagali. I zato sam uzela stvar u svoje ruke. Doslovno.

Isprobavala sam i kreirala sve moguće razvojne vježbice i senzorne aktivnosti i ono što je mom djetetu odgovaralo, ono u čemu sam vidjela napredak sam zadržala i nastavila raditi te sve zapisivala u jednu bilježnicu.

Tada nisam niti sanjala o tome da će moje ruke i povezivanje razvojnih vježbica na način kako sam ih ja koristila u radu postati ono što je danas BABYSTEPS© franšiza – potpuno standardizirani oblik razvojnih aktivnosti za bebe i djecu.

Drugo dijete - drugi pristup

Međutim, rođenjem mog drugog sina Jakova 2012. godine sve se počelo poslagivati. Jakov je rođen kao palčić iz izuzetno rizične i preležane trudnoće. Za razliku od Filipa, Jakov je bio hipoton i jako mirna beba. Većinu dana bi spavao što je značilo da se njegov motorički sustav nema priliku razvijati onako kako se razvija motorički sustav djeteta urednog razvoja.

Čim mi je pukao vodenjak znala sam kako ću s njim trebati vježbati kroz igru puno više s Filipom.

Znala sam i da sve one razvojne aktivnosti koje sam s Filipom provodila, Jakovu ne znače apsolutno ništa jer je potpuno drugačiji, s potpuno drugačijim izazovima i potpuno drugačijim jakim stranama.

Ponovno sam uzela bilježicu i zapisivala sve ono što je dovelo do toga da se Jakov samostalno posjedne sa 6 mjeseci i malo kasnije pravilno četveronožno propuže.

darkomares.com
darkomares.com

Održala sam pravu radionicu na nagovor

Njegov napredak je bio zanimljiv našim prijateljima liječnicima koji su sve pratili sa zanimanjem i nagovorili su me da održim jedno predavanje za roditelje u Karlovcu. Predavanje sam održala, a ostalo je povijest…

Odmah se skupila grupica mama koja je željela pohađati moj program sa svojim bebama.

„Ali ja nemam program… “, branila sam se, no one nisu posustajale. I tako su došle na jednu kavu u moj dnevni boravak stana u zgradi gdje smo prije živjeli… Mislila sam: „Dobro, to je jedna kava, uskoro im više neću imati što za pokazati.“ Ali…

Svaki mjesec tih „kava“ je bilo sve više i više, a meni su na pamet padale nove vježbice i akrobatske aktivnost. I tako sam došla sam u situaciju da sam nakon rođenja svoje Gite morala odlučiti hoću li dati otkaz na svom tadašnjem poslu i posvetiti se razvoju ove svoje priče, priče koja očito ljudima treba ili ću ostati na istom mjestu.

Odabrala sam opciju broj 1 i nikada nisam požalila.

Skupila sam svo znanje i usmjerila ga na BABYSTEPS© franšizu

2017. godine BABYSTEPS program počinjem provoditi u Zagrebu i često putujem u različite dijelove Hrvatske i inozemstva držati predavanja, radionice i tečajeve za stručnjake i roditelje. Također, počinjem zapošljavati i obučavati svoje terapeute kako bi BABYSTEPS program mogli provoditi u Zagrebu i Karlovcu. Grupice u kojima svakoj bebi pristupamo na način koji njoj odgovara su uvijek bile pune isto kao i individualni satovi.

Rođenjem svoje 4. djevojčice Une shvaćam kako je vrijeme da cijeli proces još više standardiziram, a brojnim upitima može li BABYSTEPS program doći u druge gradove u Hrvatskoj i inozemstvu shvaćam kako moram osmisliti način da to postane moguće.

I tako je nastala BABYSTEPS franšiza. Istina, nekoliko godina mi je trebalo da skupim hrabrosti i vremena za pokretanje BABYSTEPS priče na globalnom nivou jer nikome nije lako dati nekome drugome ono što je razvijao 12 godina.

Kažu kako biti mama i poduzetnica u isto vrijeme nije nimalo lako, no meni je to sada najprirodniji mogući izbor!

babysteps fransiza zadar